Shakshuka
Napsáno dne: 06/03/2023
Shakshuka je tradiční irzaelský pokrm a taky stále oblíbenější položka v meníčkách snídaňových kaváren. Vsadíme klidně celou pánev, že si tahle pochoutka plná barev, chutí a makronutrientů urve čestné místo i ve vašem jídelníčku
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Papriky omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Rajčata také nakrájíme.
- Ve velké (ideálně litinové) pánvi rozpálíme olivový olej nebo ghí. Poté na něm opečeme cibuli a česnek dozlatova.
- Následně do pánve přihodíme papriku a rajčata. Restujeme přibližně 2 minuty, aby se zelenina opekla a lehce změkla. Dál přidáme rajčatový protlak, a ochutíme kořením gram masala, chilli, kmínem, solí a pepřem.
- Pánev přikryjeme a směs dusíme zhruba 10 minut. Dalších 5 minut potom vaříme bez pokličky.
- Následně směs zamícháme a pomocí vařečky vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce.
- Pánev znovu přikryjeme a na mírném plameni dusíme dalších 10 minut, aby se vejce uvařila (pokud používáme litinovou pánev, můžeme finále dokončit zapečením v troubě).
- Hotovou shakshuku posypeme rozdrolenou fetou, čerstvým koriandrem a můžeme podávat.
- Dobrou chuť!