Galetky
Ingredience na 5 “palačinek”
• 130 g špaldové mouky
• 1 špetkaa soli
• 1 vejce
• 300 ml mléka
• ghíčko nebo olej na smažení
Na náplň:
• vejce
• šunka
• nastrouhaný sýr
• sůl, pepř, bylinky
Znáte galetky? Jsou to vlastně takové nóbl palačinky, které budou mít zaručeně velký úspěch jak na všední večeři, tak na víkendový brunch. Uložte si recept a vyzkoušejte je.
Postup:
• V míse smícháme prosátou mouku a sůl. Vejce prošleháme v mléce a směs postupně přiléváme k mouce. Mícháme metličkou, dokud nezískáme hladké těsto. Těsto necháme chvilku odstát.
• Nepřilnavou pánev pořádně zahřejeme a rozpustímr na ní ghíčko, nebo ji potřeme olejem. Do středu pánve nalijeme cca naběračku těsta. Následně pánev rozkroužíme, aby se těsto rozlilo do všech stran. Palačinku opékáme na středním plameni, dokud není celá její plocha zvrchu celistvá. Potom ji obrátíme.
• Doprostřed obrácené palačinky vyklepneme vejce, které osolíme a ochutíme dalším kořením/bylinkami. Bílek roztáhneme trochu více ke krajům. Okraje bílku obložíme napůl překrojenou šunkou a posypeme sýrem, můžeme přidat třeba taky listový špenát. Fantazii se meze nekladou.
• Všechny čtyři strany galetky přeložíme směrem ke středu. Obracečkou těsto lehce přitiskneme k roztékajícímu se sýru. Jakmile bílek zpevní, máme hotovo!
Dobrou chuť!