Frittata
Napsáno dne: 06/03/2023
olej na smažení
½ cibule
3 stroužky česneku
50 g slaniny (nebo jiné uzeniny)
5 vajec
100 g cottage
20 g špenátu
50 g rajčat
20 g oblíbeného sýru
sůl, pepř, bylinky, klíčky
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
- V pánvni, nebo pekáčku, který je vhodný i pro použití do trouby rozpálíme olej. Přidáme cibuli a necháme změknout asi jednu minutu. Následně přidáme česnek a po další minutě i slaninu. Vše společně opečeme a necháme zezlátnout.
- Mezi tím vyklepneme vejce, která smícháme s cottage a špenátem, dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
- Směs nalijeme do pánve, rovnoměrně rozprostřeme a poklademe rajčaty nakrájenými na plátky.
- Opékáme na středním plameni, dokud se na povrchu nezačnou tvořit dírky od vzduchových bublin. Poté pánev přesuneme do rozehřáté trouby, kde frittatu pečeme dalších 10 minut.
- Zhruba 2 minuty před dopečením můžeme frittatu zasypat sýrem. Výkon trouby potom zvýšíme na 220 °C a vrátíme pánev zpět do trouby, aby sýr vytvořil krustu.
- Pomocí nože nebo vařečky opatrně oddělíme okraj frittaty od pánve. Spodek by se měl odlepit sám. Naporcujeme a podáváme zasypané další várkou bylinek a klíčků.
Dobrou chuť!